Destinacija

Makarska je smještena u srednjoj Dalmaciji, na dodiru Biokova i Jadranskog mora udaljena 60km od Splita i 150 km od Dubrovnika. Središte je Makarskog primorja, mikroregije koja se proteže od Brela na zapadu do Gradca na istoku.

Zahvaljujući svom prirodnom položaju Makarska je idealno polazište za razne izletničke programe i destinacije kao što su Split, Dubrovnik, Hvar, Brač, Korčula, Međugorje, Slapovi Krke, Mostar i sl.

Makarsku karakterizira blaga klima što omogućuje trajanje kupališne sezone od svibnja do listopada. Prema Koeppenovoj klasifikaciji područje Makarske ima mediteransku klimu, srednje godišnje vrijednosti najbitnijih parametara prikazane se u tablici.

Parametri Prosjek na godišnjoj razini
Temperatura zraka 17,3 °C ( Prosječna ljetna temperatura iznosi 26°C, a zimska oko 7°C. )
Temperatura mora 17°C
Relativna vlažnost 60%
Tlak zraka 1010 hPa
Insolacija 2700 h (7,5 h dnevno)


Osim toga područje Makarske odlikuje čist i očuvan okoliš, čist zrak i more izvrsne kakvoće što potvrđuju kontinuirana ispitivanja nadležnih instituta. Velike površine borovih šuma i mediteranskog raslinja, prirodne ljepote i brojne uređene plaže čine Makarsku jednom od najpoželjnijih destinacija na Jadranu. Ipak more, kupanje, turistički i zabavni sadržaji nisu sve što ono pruža, naime planinski masiv Biokovo jedan je od 11 Parkova prirode u Republici Hrvatskoj, a doseže 1762 m nadmorske visine. Zanimljiv je kako po svojim kulturnim (Crkva Sv. Jure, arheološki lokaliteti…) i prirodnim (botanički vrt, biljni i životinjski svijet..) obilježjima, tako i po sadržajima za rekreaciju i aktivan odmor ( parasailing , free climbing, trekking, hiking, mountain biking, nordic walking i sl.) Novija atrakcija na Biokovu je Vidikovac nebeska šetnica Skywalk, prva nebeska šetnica u Hrvatskoj.

*Fotografije ustupljene od strane TZ Makarska